Zaman Şaşar, Sermayesiz Olan Batar

Bir süredir yoğun olarak girişimcilik üzerine mesai harcıyorum,  tecrübeli kişilerle sohbet ediyor, yeni girişimleri gözlemliyorum.

Yeni girişimler de ortak bir payda buldum, ortak payda faliyete geçme tarihi beklenenden hep daha geç olduğu…

Bu konuda bir şeyler karalamak, arkamızdan gelen gençlere fikir vermek, ileri de geriye dönüp anı tazelemek için bu yazıyı yazıyorum.

İlk işe girişler de sürekli olarak iş ortaklarınız olur, ürün temin ettiğiniz, ham madde temin ettiğiniz vs. bir çok girişimde buna benzer örnekleri gördüm. Bu örnekler de ortak olan ise hiç bir zaman bu süreçlerin planlanan ile aynı süre de tamamlanmadığını gördüm, eğer sermayeniz yok ise bu durumun girişimciyi zorladığını gördüm.

 

Örnekler ile olayı inceleyecek olursak,

1- E Ticaret girişimi : 

İnternet üzerinde x,y,z ürünlerini satacağınız yeni bir işe girişmeye karar verdiniz, internet sitesi için görüştünüz, 1 ay sonra site bitecek, sizde bu süreç de depoyu tuttunuz, personeli ayarladınız, vs. beklenen gün geldi, depo hazır, ürünler hazır, personel hazır.. Oda ne, tasarımcı siteyi yetiştiremediğini söylüyor…

Siz kira ödüyorsunuz, maaş ödüyorsunuz, belki ürünler dayanıksız ürünler ve raf ömrü sona eriyor vb. risk büyük.. Siz tam ayağa kalkmaya çalışırken size birinin çarpması gibi, düşmemek için, düştükten sonra yeniden ayağa kalkabilmek için güçlü olmalısınız, ticarette ise güç paradır..

 

2- Kredi çektiyseniz :

Hesabınızı kitabınızı yaptınız, krediyi çekip cebe koyduktan 2 ay sonra işe başlayabilirsiniz, ödemelerinizide buna göre düzenlediniz, gün geldi, eksikler var iş başlamadı, gelir yok, kredi ödemesi geldi vb.

Ne oldu yine siz ayağa kalkarken birisi size çarptı ve düştünüz, yeniden ayağa kalkacak gücünüz olmalı, buda ticarette paradır…

 

İşin özü ticarete girerken ucu ucunu hesaplar yapıp herşeyi zamanında bittiğini, paranın gelmeye başladığını hesaplamayın, sizi bir süre idare edecek parayı da kasa da tutun. Para kasa da diye de işleri sallamayın, her işi birisine verdikten sonra düzenli aralıklarla takip edin, sorun ki aksamaları önce den ön görerek mali süreçlerinizide düzenleyebilin.

Umarım arkamızdan gelen gençler için bir yol gösterici olur…

Share Button

Bir cevap yazın